Tarta warzywna z szynką na spodzie pszenno-orkiszowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 15 min

Mniej kaloryczna, przy czym nadal smaczna tarta z brokułem, papryką, pomidorami i szynką. By odjąć jej kalorii i uczynić jeszcze bardziej zdrową jej spód jest pszenno-orkiszowy. Świetne rozwiązanie dla tych, którym trudno jest wykluczyć ze swojej diety dań z dodatkiem sera.

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • Podane poniżej składniki są wystarczające na formy do tarty o średnicy od 29 cm do 32 cm.

    Na ciasto pszenno-orkiszowe:
    100 g mąki orkiszowej
    100 g mąki pszennej tortowej
    80 g mąki pszennej razowej
    140 g masła
    szczypta soli
    1 jajko + 1 żółtko
    1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżka zimnej wody

    Na nadzienie:
    1 mały brokuł (lub niecały duży)
    1 pomidor
    1 czerwona papryka
    1 mała cukinia (lub 1/2 dużej)
    kilka plasterków szynki
    2 jajka
    400 g śmietany 18 %
    100 g żółtego sera
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta warzywna z szynką na spodzie pszenno-orkiszowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać wszystkie rodzaje mąki, dodać masło, jajko, żółtko, szczyptę soli, zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
  • Spód tarty. 2. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.
  • Przygotowywanie składników. 3. Warzywa umyć, brokuł podzielić na różyczki, paprykę pokroić w kostkę, cukinię i pomidor w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa za wyjątkiem pomidora ugotować na parze (5 minut). Szynkę pokroić w kostkę.

    Do miseczki wbić jajka i lekko je roztrzepać. Dodać śmietanę, starty żółty ser, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz i zioła prowansalskie, wymieszać.
  • Wyłożone na tarcie warzywa. 4. Po wyciągnięciu spodu tarty z piekarnika, wyłożyć wedle uznania warzywa i szynkę, po czym całość zalać masą i posypać po wierzchu oregano. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiekać około 30 minut. Tartę można podawać na ciepło lub jeść na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Cukinia Papryka Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować