Lazurowe wybrzeże

4.5 (158 ocen)

  • 35 min

Placuszki te zrobiłam dla rodzinki by umilić im obiad i podać jak w prawdziwej restauracji.Robione i wymyślone pierwszy raz ale smakują wyśmienicie. Degustacje przeprowadziły moje dzieci i zjadły ze

  • 35 min

Składniki:

  • MASA:

    5 łyżeczek majonezu
    160 g papryki marynowanej
    120 g groszku konserwowego
    4 łyżki natki pietruszki,
    2 jajka,
    200 g grzybków marynowanych,
    3 ziemniaki duże,
    1 cebula biała,
    3 szczypty pieprzu czarnego ziarnistego świeżo mielonego
    sól do smaku,
    2 szczypty curry
    12 łyżek mąki tortowej,
    olej do smażenia,

    SOS;
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka śmietany,
    2 łyżki natki pietruszki,
    2 ogórki gruntowe
    1 szczypta pieprzu czarnego
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazurowe wybrzeże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy na małe kawałki. Groszek odcedzamy od zalewy. Cebule obieramy i ścieramy na tarce tj ziemniaki. Wszystkie pozostałe składniki na masę łączymy ze sobą . Doprawiamy do smaku i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • 2. Sos;
    Łączymy majonez, śmietanę , natkę pietruszki. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskamy nadmiar soku i dodajemy do sosu majonezowo-śmietanowego. Mieszamy i doprawiamy pieprzem.
  • 3. Na każdy usmażony placek nakładamy po łyżeczce sosu.
    Ozdabiamy plasterkami rzodkiewki. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować