Placuszki te zrobiłam dla rodzinki by umilić im obiad i podać jak w prawdziwej restauracji.Robione i wymyślone pierwszy raz ale smakują wyśmienicie. Degustacje przeprowadziły moje dzieci i zjadły ze
35 min
Składniki:
MASA:
5 łyżeczek majonezu
160 g papryki marynowanej
120 g groszku konserwowego
4 łyżki natki pietruszki,
2 jajka,
200 g grzybków marynowanych,
3 ziemniaki duże,
1 cebula biała,
3 szczypty pieprzu czarnego ziarnistego świeżo mielonego
sól do smaku,
2 szczypty curry
12 łyżek mąki tortowej,
olej do smażenia,
Lazurowe wybrzeże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy na małe kawałki. Groszek odcedzamy od zalewy. Cebule obieramy i ścieramy na tarce tj ziemniaki. Wszystkie pozostałe składniki na masę łączymy ze sobą . Doprawiamy do smaku i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
2.Sos;
Łączymy majonez, śmietanę , natkę pietruszki. Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskamy nadmiar soku i dodajemy do sosu majonezowo-śmietanowego. Mieszamy i doprawiamy pieprzem.
3.Na każdy usmażony placek nakładamy po łyżeczce sosu.
Ozdabiamy plasterkami rzodkiewki. Podajemy na ciepło.
Komentarze