Lato w słoiku - dżem z truskawek

4.5 (176 ocen)

Nie ma to jak dżem własnej roboty, którego kolor, zapach i smak przypomina upalne letnie dni.

Składniki:

  • Składniki na 11 - 12 słoików o poj. 420ml

    4 kg truskawek
    4 opakowania Dżemixu 2:1
    ok. 1,5kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Dżem truskawkowy

Lato w słoiku - dżem z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki i zakrętki myjemy i wyparzamy wrzątkiem, dokładnie osuszamy.
  • 2. Truskawki płuczemy pod zimną wodą, lekko osuszamy, pozbawiamy szypułek i wsypujemy do dużego garnka, po czym rozdrabniamy blenderem (wcześniej można większe owoce pokroić na pół). Wsypujemy do owoców Dżemixy, dokładnie mieszamy całość i zagotowujemy, często mieszając. Gdy masa się zagotuje, wsypujemy cukier (próbujemy – można cukru wsypać mniej lub więcej niż w przepisie). Ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień pod garnkiem i na bardzo wolnym ogniu gotujemy jeszcze przez kilka minut. Zdejmujemy garnek z ognia i szybko zbieramy pianę z powierzchni dżemu, a następnie gorący wlewamy do przygotowanych słoików, najlepiej za pomocą lejka, by nie ubrudzić brzegów słoika. Każdy słoik od razu po napełnieniu szczelnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gdy słoiki lekko ostygną, można odwrócić je z powrotem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować