Lato w słoiku - dżem z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki i zakrętki myjemy i wyparzamy wrzątkiem, dokładnie osuszamy.
2.Truskawki płuczemy pod zimną wodą, lekko osuszamy, pozbawiamy szypułek i wsypujemy do dużego garnka, po czym rozdrabniamy blenderem (wcześniej można większe owoce pokroić na pół). Wsypujemy do owoców Dżemixy, dokładnie mieszamy całość i zagotowujemy, często mieszając. Gdy masa się zagotuje, wsypujemy cukier (próbujemy – można cukru wsypać mniej lub więcej niż w przepisie). Ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień pod garnkiem i na bardzo wolnym ogniu gotujemy jeszcze przez kilka minut. Zdejmujemy garnek z ognia i szybko zbieramy pianę z powierzchni dżemu, a następnie gorący wlewamy do przygotowanych słoików, najlepiej za pomocą lejka, by nie ubrudzić brzegów słoika. Każdy słoik od razu po napełnieniu szczelnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gdy słoiki lekko ostygną, można odwrócić je z powrotem.
Komentarze