Zamknęłam lato w słoiku... - pasta bulionowa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Uwielbiam wracać ze wsi od Rodziców z zapasem świeżych i pysznych warzyw. Bardzo lubię je przetwarzać, a później korzystać z nich w zimie. Zamykam świeże warzywa w słoiku, to zdecydowanie lepszy wybór niż kupowanie ich w dyskontach.

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g obranych marchewek
    150 g obranych korzeni pietruszki
    mały seler
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    liście selera (razem z łodyżkami - bo to właśnie w łodygach ziół znajdziemy najwięcej smaku i aromatu)
    natka pietruszki
    4 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    lubczyk (u mnie suszony)
    4 łyżki soli
    10 g suszonych grzybów
    kilka listków rozmarynu
    1/4 łyżeczki kurkumy
    150 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Przetwory Pasty

Zamknęłam lato w słoiku... - pasta bulionowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bulion warzywny 1. Najpierw obieramy warzywa, wrzucamy do gotującej się wody. Po 30 minutach możemy dodać do nich pozostałe składniki. Oprócz cebuli, ponieważ cebulę kroimy na plastry i podsmażamy na suchej patelni, aż się dobrze przypiecze. Kiedy cebula będzie dobrze podsmażona możemy ją dodać do reszty składników. Gotujemy ok. 2 h aż wszystkie warzywa oraz grzyby będą miękkie.
    Po tym możemy zblendować nasz wywar, a następnie przekładamy pastę do słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy przez ok 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować