KURCZE ale PASZTET

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i pięknie wyglądająca potrawa do zimnego bufetu.Można też je podawać jako wędlinkę do chleba.

Składniki:



  • 1 tuszka kurczaka ok.2 kg.
    2 ćwiartki z kurczaka
    0,50 kg. chudej łopatki wieprzowej
    0,50 kg.wątróbki drobiowej
    1 por
    1 seler
    2 pietruszki
    4 marchwie średnie
    1 jajko
    5 łyżek bułki tartej
    1 pęczek natki pietruszki
    2 łyżki listków rozmarynu świeżego
    2 łyżki posiekanych listków bazyli
    5 ząbków czosnku
    1 cebula średnia
    2 łyżki oleju
    sól,pieprz czarny,czosnek granulowany,gałka muszkatołowa,ziele angielskie,liście laurowe,bazylia suszona do posypania rolady.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Kurcze ale pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurcze ale pasztet 1. Przygotować produkty.Mięsa i włoszczyznę oczyścić i dokładnie umyć.


  • kurcze ale pasztet 2.
    Tuszkę kurczaka dokładnie oczyścić,umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem.Rozciąć wzdłuż piersi i za pomocą noża wyluzować kości,odciąć od strony kuperka kawałki tłuszczu.Natrzeć solą,pieprzem,gałką muszkatołową.
  • kurcze ale pasztet 3. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godz.do lodówki.
  • kurcze ale pasztet 4. Wyjęte kości z tuszki,ćwiartki kurczaka ,łopatkę przełożyć do garnka z wodą,przyprawić solą,pieprzem,dodać oczyszczoną włoszczyznę,listki laurowe,ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu do miękkości zdejmując wytwarzane szumki.
  • kurcze ale pasztet 5. Mięsa i włoszczyznę wyjąć z wywaru i przestudzić.Z mięsa usunąć kości.
  • kurcze ale pasztet 6. Wątróbkę oczyścić,umyć i przelać dwa razy wrzącą wodą,
  • kurcze ale pasztet 7. Zlać wodę i przestudzić.
  • kurcze ale pasztet 8.
    Odłożony tłuszczyk pokroić w kostkę i wysmażyć.
  • kurcze ale pasztet 9. Dodać pokrojoną cebulę,czosnek i smażyć do czasu lekkiego zrumienienia,przestudzić.
  • kurcze ale pasztet 10. Ugotowane mięsa,wątróbkę,włoszczyznę i zrumienioną cebulkę z czosnkiem zmielić maszynką o drobnym sitku.Całość przełożyć do miski,dodać pokrojoną natkę pietruszki,wymieszać i ewentualnie przyprawić do smaku przyprawami.
  • kurcze ale pasztet 11. Wbić jajko,wsypać bułkę tartą,pokrojone listki bazylii oraz rozmaryn i wyrobić gładką masę.
  • kurcze ale pasztet 12. Na papierze do pieczenia rozłożyć zamarynowaną tuszkę kurczaka,z jednego brzegu ułożyć porcję farszu pasztetowego.
  • kurcze ale pasztet 13. Zwinąć w roladę,posypać suszoną bazylią.Całość zawinąć w papier,obwiązać bawełnianą nicią związując końcówki papieru.
  • kurcze ale pasztet 14.
    Z pozostałego farszu przygotować roladki pasztetowe.Przyciąć dość długie kawałki papieru do pieczenia,każdy posmarować olejem i posypać bułką tartą.Na każdym ułożyć po połowie pozostałego farszu formując wałek,posypać bułką tartą i zwinąć w roladę.Końce papieru związać bawełnianą nicią.
  • kurcze ale pasztet 15. Na blaszkę z piekarnika wlać 2 szk.zimnej wody,wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć zawinięte wszystkie rolady.
  • kurcze ale pasztet 16.
    Piekarnik nagrzać do 200C,włożyć rolady i piec 60 min.Zmniejszyć temperaturę do 190 C,rolady delikatnie odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze 30 min.
  • kurcze ale pasztet 17.
    Pozostawić zawinięte do przestudzenia.
  • kurcze ale pasztet 18. Po zdjęciu papieru rolady wyłożyć na półmisek,część pokroić i ozdobić.
  • kurcze ale pasztet 19. Każdą roladę można wyłożyć na oddzielnym półmisku.

Porady

Taki pasztetowy farsz można również wykorzystać do nadziania pierogów,pasztecików lub babeczek na słono.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować