Kurcze ale pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować produkty.Mięsa i włoszczyznę oczyścić i dokładnie umyć.
2.
Tuszkę kurczaka dokładnie oczyścić,umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem.Rozciąć wzdłuż piersi i za pomocą noża wyluzować kości,odciąć od strony kuperka kawałki tłuszczu.Natrzeć solą,pieprzem,gałką muszkatołową.
3. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godz.do lodówki.
4. Wyjęte kości z tuszki,ćwiartki kurczaka ,łopatkę przełożyć do garnka z wodą,przyprawić solą,pieprzem,dodać oczyszczoną włoszczyznę,listki laurowe,ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu do miękkości zdejmując wytwarzane szumki.
5. Mięsa i włoszczyznę wyjąć z wywaru i przestudzić.Z mięsa usunąć kości.
6. Wątróbkę oczyścić,umyć i przelać dwa razy wrzącą wodą,
7. Zlać wodę i przestudzić.
8.
Odłożony tłuszczyk pokroić w kostkę i wysmażyć.
9.Dodać pokrojoną cebulę,czosnek i smażyć do czasu lekkiego zrumienienia,przestudzić.
10. Ugotowane mięsa,wątróbkę,włoszczyznę i zrumienioną cebulkę z czosnkiem zmielić maszynką o drobnym sitku.Całość przełożyć do miski,dodać pokrojoną natkę pietruszki,wymieszać i ewentualnie przyprawić do smaku przyprawami.
11. Wbić jajko,wsypać bułkę tartą,pokrojone listki bazylii oraz rozmaryn i wyrobić gładką masę.
12. Na papierze do pieczenia rozłożyć zamarynowaną tuszkę kurczaka,z jednego brzegu ułożyć porcję farszu pasztetowego.
13. Zwinąć w roladę,posypać suszoną bazylią.Całość zawinąć w papier,obwiązać bawełnianą nicią związując końcówki papieru.
14.
Z pozostałego farszu przygotować roladki pasztetowe.Przyciąć dość długie kawałki papieru do pieczenia,każdy posmarować olejem i posypać bułką tartą.Na każdym ułożyć po połowie pozostałego farszu formując wałek,posypać bułką tartą i zwinąć w roladę.Końce papieru związać bawełnianą nicią.
15. Na blaszkę z piekarnika wlać 2 szk.zimnej wody,wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć zawinięte wszystkie rolady.
16.
Piekarnik nagrzać do 200C,włożyć rolady i piec 60 min.Zmniejszyć temperaturę do 190 C,rolady delikatnie odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze 30 min.
17.
Pozostawić zawinięte do przestudzenia.
18.Po zdjęciu papieru rolady wyłożyć na półmisek,część pokroić i ozdobić.
19.Każdą roladę można wyłożyć na oddzielnym półmisku.
Porady
Taki pasztetowy farsz można również wykorzystać do nadziania pierogów,pasztecików lub babeczek na słono.
Komentarze