Kurczak w papryce

3 (1 ocen)

Idealne połączenie piersi kurczaka i świeżej papryki, dokonale smakuje z kluskami śląskimi

Składniki:

  • Podwójna pierś kurczaka
    MARYNATA:
    sól
    pieprz
    ostra sproszkowana papryka
    słodka papryka w płatkach
    granulowany czosnek
    suszona cebula
    1-2 łyżki oleju rzepakowego
    PONADTO:
    czubata łyżka mąki pszennej
    olej rzepakowy
    1 duża czerwona papryka
    1 duża żółta papryka
    kawałek jasnej części pora
    sól
    pieprz
    sproszkowana papryka
    tymianek
    oregano
    bazylia
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka Gulasz

Kurczak w papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty, zamknąć w szczelnym pojemniczku lub zafoliować i odstawić do lodówki do zmacerowania (ja zrobiłam to poprzedniego dnia).
    Pora i paprykę opłukać.
    Pora pokroić w kostkę.
    Z papryki usunąć gniazda nasienne i białe włókna, pokroić w kostkę.
    Mięso wymieszać z mąką pszenną, obsmażyć na 1-2 łyżkach oleju, wyjąć z rondla i przełożyć na talerzyk.
    Do rondla dodać łyżkę świeżego oleju, wrzucić pora i mieszając smażyć go przez minutę.
    Dodać pokrojoną paprykę i dusić bez przykrycia 8-10 minut pilnując, żeby się nie przypaliła.
    Dodać mięso, 1,5 szklanki wody, doprawić do smaku solą, pieprzem, sproszkowaną papryką, tymiankiem, oregano i bazylią.
    Dusić razem kilka minut.
    Danie podałam z kluskami śląskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Papryka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować