Kurczak w papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty, zamknąć w szczelnym pojemniczku lub zafoliować i odstawić do lodówki do zmacerowania (ja zrobiłam to poprzedniego dnia).
Pora i paprykę opłukać.
Pora pokroić w kostkę.
Z papryki usunąć gniazda nasienne i białe włókna, pokroić w kostkę.
Mięso wymieszać z mąką pszenną, obsmażyć na 1-2 łyżkach oleju, wyjąć z rondla i przełożyć na talerzyk.
Do rondla dodać łyżkę świeżego oleju, wrzucić pora i mieszając smażyć go przez minutę.
Dodać pokrojoną paprykę i dusić bez przykrycia 8-10 minut pilnując, żeby się nie przypaliła.
Dodać mięso, 1,5 szklanki wody, doprawić do smaku solą, pieprzem, sproszkowaną papryką, tymiankiem, oregano i bazylią.
Dusić razem kilka minut.
Danie podałam z kluskami śląskimi.
Komentarze