Pikantny kurczak w ostrej papryce

4.51 (156 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię kurczaka pikantnie doprawionego. Niestety wpałaszowaliśmy całego i nie zrobiłam zdjęcia na półmisku :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kurczak lub kilka kawałków kurczaka
    ostre przyprawy (pieprz ,sól, papryka ostra, papryka słodka, papryka chili, czosnek, majeranek)
    2 łyżki miodu
    olej do smażenia
    brytfanna do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pikantny kurczak w ostrej papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Kurczaka myjemy i kroimy na porcję. Wkładamy do miski i nacieramy przyprawami i olejem.
  • kurczak 2. Wkładamy przyprawionego kurczaka układając go ciasno do brytfanny. Pozostaw na 20 minut aby przyprawy przeszły na mięso.
  • kurczak 3. Następnie smażymy około 30 minut kurczaka od czasu do czasu podlewając troszkę wodą i po 30 minutach obracamy kurczaka i smażymy kolejne 30 minut.
    Po usmażeniu kurczaka wyjmujemy, dodajemy troszkę wody o gotujemy sos. Do małego słoiczka wlej zimną wodę i wsyp 3 łyżeczki mąki, zakręć słoiczek i potrząśnij aby wymieszać mąkę z wodą. Taką mieszankę wlej po trochu mieszając do naszego sosu,aby go zagęścić.

Porady

Kurczaka można doprawić łagodniej nie dodając papryki chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować