Pikantny kurczak w ostrej papryce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy i kroimy na porcję. Wkładamy do miski i nacieramy przyprawami i olejem.
2.Wkładamy przyprawionego kurczaka układając go ciasno do brytfanny. Pozostaw na 20 minut aby przyprawy przeszły na mięso.
3.Następnie smażymy około 30 minut kurczaka od czasu do czasu podlewając troszkę wodą i po 30 minutach obracamy kurczaka i smażymy kolejne 30 minut.
Po usmażeniu kurczaka wyjmujemy, dodajemy troszkę wody o gotujemy sos. Do małego słoiczka wlej zimną wodę i wsyp 3 łyżeczki mąki, zakręć słoiczek i potrząśnij aby wymieszać mąkę z wodą. Taką mieszankę wlej po trochu mieszając do naszego sosu,aby go zagęścić.
Porady
Kurczaka można doprawić łagodniej nie dodając papryki chili.
Komentarze