Kurczak pieczony na butelce od piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą z każdej strony, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej jest go przygotować wieczorem i pozostawić w lodówce na całą noc.
2.Do miski wlewamy ciepłą wodę i wkładamy butelkę z piwem, aby naklejki znajdujące się na niej odmoczyły się. Otwieramy piwo, odlewamy szklankę piwa, która będzie nam potrzebna do podlewania kurczaka. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na butelkę, tak by szyjka butelki była u góry. Tak przygotowanego kurczaka stawiamy w szkle żaroodpornym lub na blaszce. Ziemniaki obieramy i układamy na blaszce obok kurczaka, posypujemy pieprzem i solą. Kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy tyle czasu ile waży kurczak (u mnie było to 1,5 godziny) używając termoobiegu, co 30 minut należy pamiętać aby polać go piwem. Jeżeli piwo w butelce się nie pieni należy wsypać odrobinę soli. Po upieczeniu porcjujemy kurczaka i podajemy z upieczonymi ziemniakami.
Komentarze