Kuleczki Rafaello

4.5 (183 ocen)

  • 10 min

Rafaello w tej wersji robię już od jakiegoś czasu. Metodą prób i błędów doszłam do takiego doboru składników, który odpowiada całej rodzince.

  • 10 min

Składniki:

  • Śmietana 30% - 1 szklanka
    Cukier - 130 gram
    Masło - 1 kostka (200g)
    wiórki kokosowe - 200gram
    biszkopt - 400 gram (użyłam gotowych spodów biszkoptowych)
    migdały - 50 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Rafaello Przekąski

Kuleczki rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rafaello krok1 1. Śmietanę kremówkę zagotowujemy z cukrem - odstawiamy do wystudzenia.
  • rafaello-krok2 2. Do chłodnej - ostudzonej masy dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodajemy połowę wiórków kokosowych i wszystko razem miksujemy.
  • rafaello-krok3 3. Biszkopt łamiemy na małe kawałki, wkładamy do melaksera lub rozdrabniacza i mielimy na pył. Dodajemy do masy kokosowej i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
  • 4. Następnie migdały zalewamy wrzątkiem.
  • 5. Po godzinie obieramy migdały.
  • rafaello-krok6 6. Wyciągamy masę kokosową z lodówki.
  • Rafaello II 7. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając oczywiście do środka obrany migdał.
  • 8. Pozostałą część kokosu wysypujemy na talerz i obtaczamy w nim uformowane kulki.
  • 9. Wstawiamy do lodówki na, pół godziny
  • 10. * dodać trzeba czas oczekiwania około godziny;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować