1.BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Żółtka ubijamy i dodajemy stopniowo do białek. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec przesiewamy do masy po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Wylewamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celcjusza około 25 minut.
2.Jedną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, na koniec dodajemy tężejącą galaretkę.
3.Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody. Biszkopt przekrawamy na pół. Na pierwszy biszkopt nakładamy 3/4 ubitej śmietany. Kładziemy następny biszkopt. Wykładamy pozostałą śmietanę, a na nią pokrojone w mniejsze części owoce. Zalewamy tężejącą galaretką.
Komentarze