Kryzysowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto zrobione ze składników, które każdy ma zawsze w swojej lodówce.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 litra śmietany 18%
    3 galaretki pomarańczowe lub inne
    4 łyżki cukru pudru
    6 jajek
    6 łyżek mąki
    6 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    brzoskwinie lub inne owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Kryzysowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Żółtka ubijamy i dodajemy stopniowo do białek. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec przesiewamy do masy po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Wylewamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celcjusza około 25 minut.
  • 2. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, na koniec dodajemy tężejącą galaretkę.
  • 3. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody. Biszkopt przekrawamy na pół. Na pierwszy biszkopt nakładamy 3/4 ubitej śmietany. Kładziemy następny biszkopt. Wykładamy pozostałą śmietanę, a na nią pokrojone w mniejsze części owoce. Zalewamy tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować