Kruszynka jabłkowo-orzechowa

5 (156 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Kruszynka to trzy kruche placki przełożone masą jabłkową i orzechową. Przygotowanie ciasta jest trochę pracochłonne, ale nie jest trudne. Polewa z tego przepisu jest aksamitna, równo się kroi i nie pęka. Zmodyfikowałam trochę przepis Siostry Anastazji

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • *blaszka 23*28 cm
    na ciasto:
    300 g mąki
    4 żółtka
    200 g masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 łyżeczki amoniaku
    ewentualnie 1 łyżka śmietany, jeśli ciasto będzie za suche
    na masę jabłkową:
    1 kg jabłek
    2 galaretki pomarańczowe
    1 łyżka masła
    na masę orzechową:
    200 g orzechów włoskich
    200 g masła
    1 szklanka mleka
    3 łyżki cukru pudru
    na polewę:
    13 dag masła
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1 łyżka żelatyny
    5 łyżek kwaśnej śmietany
    orzechy
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Kruszynka jabłkowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść szybko i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować i upiec osobno w 180*C przez około 25 minut.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć i dusić na maśle aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Trochę przestudzić i wyłożyć na jeden blat ciasta, przykryć drugim ciastem.
    Orzechy zemleć. Mleko zagotować z orzechami i ciągle mieszając gotować aż wsiąkną całe mleko i będą gęste jak budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i orzechami. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim blatem. Polać polewą.
  • 3. Polewa: Masło, cukier, kakao zagotować. Żelatynę rozpuścić w wodzie, wlać do polewy, wymieszać. Trochę przestudzić i dodać śmietanę. Dokładnie szybko wymieszać. Wylać na ciasto. Posypać orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować