kruche mini babeczki....

4.5 (175 ocen)

W środku masa makowa (pozostałości po makowcu) z wierzchu krem budyniowy i posypane cukrem różanym (przepis juz podawałam) z podanych składników wyszło 48 mini babeczek (4cm) i 2 tarteletki.

Składniki:

  • Składniki na babeczki:

    2 szklanki mąki pszennej (odejmujemy 3 łyżki mąki i w to miejsce dodajemy 3
    łyżki kakao)
    200 g chłodnego masła lub margaryny
    1/3 szklanki cukru pudru
    2 żółtka

    krem:

    3 żółtka
    0,5 szkl. cukru
    3/4 szkl. mleka
    1 i 1/2 łyżeczki mąki
    aromat waniliowy
    1 masło
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki

Kruche mini babeczki.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. babeczki:
    Wszystkie składniki razem zagniatamy. Ciastem wylepić około 20 foremek do babeczek (tradycyjnych) lub około 50 małych, wysmarowanych uprzednio tłuszczem (najlepiej roztopić tłuszcz i delikatnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Piec około 13 - 15 minut w temperaturze 200 stopni, w mniejszych foremkach około 10 minut. Wystudzić.
  • 2. krem:
    żółtka utrzeć z cukrem (cukier nie musi się do końca rozpuścić).
  • 3. mąkę rozrobić z mlekiem(wziąć trochę mleka z tej jednej szklanki), resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile podgotować na wolnym ogniu ciągle mieszając.
  • 4. Zdając z ognia i dodać żółtka z cukrem, podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, nie dopuszczając do zagotowania. podgrzewać ok 10 min.
  • 5. Wystudzić (to bardzo ważne, żeby było zimne, gdy stygnie od czasu do czasu zamieszać) i połączyć z miękkim masłem wcześniej wyjętym z lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować