W środku masa makowa (pozostałości po makowcu) z wierzchu krem budyniowy i posypane cukrem różanym (przepis juz podawałam) z podanych składników wyszło 48 mini babeczek (4cm) i 2 tarteletki.
Składniki:
Składniki na babeczki:
2 szklanki mąki pszennej (odejmujemy 3 łyżki mąki i w to miejsce dodajemy 3
łyżki kakao)
200 g chłodnego masła lub margaryny
1/3 szklanki cukru pudru
2 żółtka
Kruche mini babeczki.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.babeczki:
Wszystkie składniki razem zagniatamy. Ciastem wylepić około 20 foremek do babeczek (tradycyjnych) lub około 50 małych, wysmarowanych uprzednio tłuszczem (najlepiej roztopić tłuszcz i delikatnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Piec około 13 - 15 minut w temperaturze 200 stopni, w mniejszych foremkach około 10 minut. Wystudzić.
2.krem:
żółtka utrzeć z cukrem (cukier nie musi się do końca rozpuścić).
3. mąkę rozrobić z mlekiem(wziąć trochę mleka z tej jednej szklanki), resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile podgotować na wolnym ogniu ciągle mieszając.
4.Zdając z ognia i dodać żółtka z cukrem, podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, nie dopuszczając do zagotowania. podgrzewać ok 10 min.
5.Wystudzić (to bardzo ważne, żeby było zimne, gdy stygnie od czasu do czasu zamieszać) i połączyć z miękkim masłem wcześniej wyjętym z lodówki.
Komentarze