Pyszne i wilgotne babeczki, które znikają w mgnieniu oka.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
125 ml wody,
250 g masła,
250 g cukru,
szczypta soli,
5 jajek,
250 g mąki pszennej ,
250 g mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
sok i skórka otarta z 1 cytryny
Lukier:
1,5 szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki soku z cytryny,
2 łyżki letniej wody.
Mini babeczki piaskowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozpuszczamy masło z wodą oraz cukrem, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wsypujemy obie przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i wlewamy ostudzone masło. Dodajemy żółtka, skórkę otartą z cytryny i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy sok z cytryny. Całość mieszamy aż do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek silikonowych do 3/4 wysokości i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Babeczki pieczemy około 20 minut Lukier: wodę mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy cukier puder. Ostudzone babeczki polewamy lukrem.
Komentarze