Mini babeczki piaskowe

4.36 (181 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i wilgotne babeczki, które znikają w mgnieniu oka.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 ml wody,
    250 g masła,
    250 g cukru,
    szczypta soli,
    5 jajek,
    250 g mąki pszennej ,
    250 g mąki ziemniaczanej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    sok i skórka otarta z 1 cytryny

    Lukier:
    1,5 szklanki cukru pudru,
    2 łyżeczki soku z cytryny,
    2 łyżki letniej wody.
Wystaw ocenę:

4.36 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Babeczki Babeczki

Mini babeczki piaskowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy masło z wodą oraz cukrem, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wsypujemy obie przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i wlewamy ostudzone masło. Dodajemy żółtka, skórkę otartą z cytryny i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy sok z cytryny. Całość mieszamy aż do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do foremek silikonowych do 3/4 wysokości i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Babeczki pieczemy około 20 minut Lukier: wodę mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy cukier puder. Ostudzone babeczki polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować