Kruche ciasto z budyniem i wiśniami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto, które zawsze wychodzi.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wiśnie lub jagody: 500 gramów
    - budyń waniliowy: 1 sztuka
    - margaryna w kostce: 0.5 sztuki
    - mąka pszenna: 300 gramów
    - cukier: 130 gramów
    - proszku do pieczenia: 0.5 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - jajko kurze: 1 sztuka
    - mleko pełnotłuste: 500 mililitrów
    - cukier puder w młynku: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Kruche ciasto z budyniem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie myjemy, drylujemy. W misce mieszamy mąkę,sól, jajko, cukier, proszek do pieczenia i pokrojoną w kostkę margarynę. Wyrabiamy ręcznie ciasto aż osiągniemy jednolitą konsystencję. Zawijamy w woreczek i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy budyń z mlekiem i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy i 2/3 z całości wykładamy na okrągłą blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką. Na to dajemy budyń, układamy wiśnie i posypujemy je 4 łyżeczkami cukru. Na całość rozkruszamy resztę ciasta. Zapiekamy około 40 minut w 200 C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Mąka pszenna Sól Margaryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować