Po ugotowaniu rosołu nigdy nie było chętnych na mięso , które zostawało po jego ugotowaniu . Więc wpadłam na pomysł jak go wykorzystać, żeby się nie zmarnowało :-)
Składniki:
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 1kg mięsa (można wykorzystać z rosołu )
- 30 dag kapusty kiszonej
- 20 dag suszonych grzybów leśnych lub pieczarek (mogą być świeże w sezonie )
- 2 duże cebule
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 50 g masła
- sól , pieprz , przyprawa uniwersalna
SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI :
- 1L mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Krokiety z odzysku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i kapustę ugotować w osobnych naczyniach , pozostawić do ostygnięcia .Po przestygnięciu zmielić . Grzyby namoczyć i ugotować ,odcedzić i poszatkować .Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na maśle , dorzucić poszatkowane grzyby i przesmażyć wszystko razem . Połączyć z mięsną masą i śmietaną.Doprawić solą i pieprzem do smaku .
Mąkę ,mleko ,wodę ,jajka i sól wymieszać na gładka masę , z masy piec cienkie naleśniki . Każdy naleśnik wypełnić farszem i zwinąć brzegami do środka .
Panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej . Przed podaniem opiec na rozgrzanej patelni . Najlepiej smakują z czerwonym barszczem :-)
Komentarze