morskie opowieści.....zawsze przywołują wspomnienia z wakacji, a jak wiadomo w wkacje najczęściej robimy grilla tak więc moja proozycja to krewetki z grilla.....
Łatwy
Składniki:
- krewetki: 20 sztuk
- plasterki boczku lub szynki parmeńskiej: 10 sztuk
- cebula: 20 dekagramów
Krewetki z grilla w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na maśle i dodajemy posiekaną papryczkę chilli bez pestek, po chwili zalewamy bulionem i dodajemy ocet jabłkowy, przecier pomidorowy oraz cukier, sól i pieprz (gdy zastępujemy papryczkę chilli sosem chilli, wówczas kilka kropel sosu dolewamy wraz z bulionem). Gotujemy na małym ogniu, aż zawartość zgęstnieje, wówczas wyłączamy ogień i studzimy marynatę. Opłukane krewetki nacinamy na grzbiecie i usuwamy ciemną żyłkę, po czym jeszcze raz połuczemy krewetki, osuszamy i zalewamy ostudzoną marynatą. Krewetki powinny pozostaćź w lodówce przez ok. 30 min. Plastry boczku przecinamy wzdłóż i owijamy nimi zamarynowane krewetki, opruszając każdą posiekamym tymiankiem, a następnie tak przygotowane krewetki przebijamy wykałaczką. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy krewetki przez ok. 10 min. Marynatę podgrzewamy cały czas mieszając.Krewetki podajemy z pieczywem i ciepłym sosem pozostałym z marynaty...smacznego
Komentarze