Krewetki królewskie w sosie maślanko-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki królewskie – świeże gotujemy w osolonej wodzie około 1 minuty i po ugotowaniu i wystudzeniu czyszcimy je ze skorupek.
2.Chili rozciąć , oczyścić z nasionek ( są diabelnie ostre) i pokroić w małe kawałki. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem i chilli. Po chwili dodajemy krewetki, masło, sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy około 2 - minut ( czym dłużej smażymy to będą twardsze).
3.Na półmisek wykładamy uduszone krewetki z sosem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do tego idealnie smakuje bagietka, którą maczamy w tym powstałym smacznym sosiku.
Komentarze