Krewetki królewskie w sosie maślanko-czosnkowym

4.5 (187 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nie ma nic lepszego niż prosty przepis na krewetki w maśle z czosnkiem i białym winem.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - krewetki królewskie: 500 gramów
    - papryczka chilli: 1 sztuka
    - czosnek: 5 ząbków
    - masło: 2 łyżki
    - oliwa: 1 łyżka
    - białe wino wytrawne: 1 szklanka
    - cytryna: 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krewetki królewskie w sosie maślanko-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki królewskie – świeże gotujemy w osolonej wodzie około 1 minuty i po ugotowaniu i wystudzeniu czyszcimy je ze skorupek.
  • sos maślano-czosnkowy 2. Chili rozciąć , oczyścić z nasionek ( są diabelnie ostre) i pokroić w małe kawałki. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem i chilli. Po chwili dodajemy krewetki, masło, sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy około 2 - minut ( czym dłużej smażymy to będą twardsze).
  • 3. Na półmisek wykładamy uduszone krewetki z sosem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do tego idealnie smakuje bagietka, którą maczamy w tym powstałym smacznym sosiku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować