krem herbaciany

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam herbatę w różnych postaciach, ten deser jest hołdem na cześć tego wiekowego napoju.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 ml zimnego mleka
    1 opakowanie Śnieżki
    3 łyżki cukru pudru
    1 płaska i 0,5 łyżeczki żelatyny
    6 łyżek mocnej herbaty (niesłodzonej)
    garść rodzynek namoczonych w rumie (wersja dla dorosłych) lub w wodzie z cukrem waniliowym
    1 łyżka suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty Bita śmietana

Krem herbaciany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatę podgrzać, rozpuścić w niej żelatynę, schłodzić do temperatury pokojowej.
    Śnieżkę ubić z mlekiem na puszystą masę, dodać cukier puder, zmiksować. Odłożyć do miseczki około 3 kopiastych łyżek do dekoracji, wstawić do lodówki. Do żelatyny dodać 1 łyżkę Śnieżki, przelać do całości, zmiksować na najwyższych obrotach.
    Do pucharków nałożyć krem herbaciany, wstawić do lodówki do zastygnięcia, udekorować pozostałą śmietanką, posypać rodzynkami. Można je również wymieszać z kremem.

Porady

Jeśli lubicie intensywny aromat herbaciany, polecam użyć herbaty Earl Grey.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować