Krem budyniowy- przepis podstawowy

4.49 (170 ocen)

Jeden z najpopularniejszych, najbardziej lubianych i najtańszych kremów. Świetnie sprawdza się w tortach, ciastach i deserach. Polecam!

Składniki:

  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe
    800 ml mleka
    5 łyżek cukru (o ile budyń nie jest słodzony)
    250-300 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Budynie

Krem budyniowy- przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 700 ml mleka przelać do garnka i podgrzewać. Budynie rozpuścić razem z cukrem w pozostałym mleku (100 ml). Ważne, by dobrze wszystko wymieszać tak, by nie było grudek (można zmiksować mikserem) Mieszankę budyniową wlać do gorącego mleka (najlepiej jeszcze nie zagotowanego). Cały czas mieszając w jedną stronę. Gotować do zgęstnienia kremu. Tak przygotowany budyń należy zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej w temperaturze pokojowej) Miękkie masło utrzeć mikserem na puch (potrwa to kilka minut) Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń. Za każdym razem dobrze miksować.

    Krem nada się doskonale do tortów, ciast czy deserów. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Masło Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować