Kotlety z burakami w sezamie i słoneczniku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 25 min

Wołowo - drobiowe kotleciki nadziewane gotowanym buraczkiem oraz serem feta połączone z chrupkimi ziarnami sezamu i słonecznika to doskonały pomysł na domowe klasyczne kotleciki ale w nowatorskiej odsłonie.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • 400g wołowiny z łopatki
    200g fileta z kurczaka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 ugotowane buraki
    135g sera feta
    1 łyżka kaszy manny
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    4 łyżki świeżej natki z pietruszki
    olej
    pieprz
    sól

    Panierka
    6 łyżek łuskanego słonecznika
    6 łyżek sezamu
    6 łyżek bułki tartej
    3 łyżki majeranku
    szczypta mieszanki chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z burakami w sezamie i słoneczniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0mtpg05 1. Panierka
    Wymieszać ze sobą wszystkie składniki panierki.
  • image-0u6hc65 2. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • image-0yofbl5 3. Mięso, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, przełożyć do dużej miski.
  • image-06rqv3l 4. Następnie dodać pokruszoną fetę, jajko, starte buraki, natkę, bułkę tartą, kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem
    i ewentualnie solą (ser feta jest dość słony).
  • image-13bxhac 5. Z przygotowanej masy mięsnej uformować kotleciki, obtoczyć w panierce a następnie obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Obsmażone kotleciki przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_06-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować