Danie dla wielbicieli wybornych , wyszukanych i niezwykle delikatnych smaków.
Składniki:
Na 3-4 porcję:
300g. górki cielęcej ( najlepsza na kotlety)
10 białych szparagów
10 zielonych szparagów
100g. groszku cukrowego
200g.kaszy kuskus
oliwa z oliwek
pierz świeżo mielony
sól morska świeżo mielona
przyprawa z chili ( ja miałam młynek , można użyć zwykłej ostrej papryki w proszku lub chili w płatkach)
Kotleciki cielęce ze szparagami, groszkiem cukrowym i kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cielęcinę umyć , osuszyć , pokroić na mniejsze kawałki , delikatnie rozbić.
Każdy plaster mięsa nasmarować oliwą z oliwek oraz oprószyć przyprawami, odstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
2.Szparagi umyć , osuszyć ( białe obrać) ,poodcinać zdrewniałe końce , przekroić każdego na 3-4 części.
Zalać wodą gotować ok. 4 min.
Po tym czasie do garnka dodać umyty groszek cukrowy , gotować kolejne 2 min. Odcedzić.( groszek cukrowy jest bardzo delikatny , szybko staje się miękki)
3.Kaszę kuskus zalać wrzątkiem w proporcji 1:1 odstawić na około 5 min.( można dodać odrobinę ulubionych przypraw)
Rozgrzać patelnię smażyć kotleciki z obu stron na rumiano.
Na talerze nakładać porcję kaszy , pokrojonego w plasterki kotlecika lub w całości oraz warzywa.
Podawać z plasterkiem cytryny która świetnie podkreśla smak cielęciny.
Komentarze