Kostka chałwowa

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Nietuzinkowe ciasto. Wilgotne, mięsiste z pyszną masą chałwową i dodatkiem alkoholu. Idealne na imieniny lub święta.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jajek
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    120 g mąki pszennej tortowej
    60 g kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g roztopinego masła

    Masa chałwowa:

    500 g serka mascarpone
    200 ml śmietanki 30%
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce wody (przestudzone)
    2 łyżki cukru pudru
    25 dag chałwy
    2 łyżki likieru Baileys (opcjonalnie)

    Ponadto:

    powidła śliwkowe lub konfitua wiśniowa 240 g
    poncz: 1/3 szklanki likieru Baileys + 1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kostka chałwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

    Białka ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i wymieszać szpatułką. Na koniec wlać roztopione masło i delikatnie wymieszać szpatułką.

    Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę do blachy, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C ok. 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.

    Masa: (serek i śmietanka powinny być bardzo dobrze schłodzone)

    Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubijać do powstania gęstego kremu. Dodać rozpuszczona kawę i króko zmiksować. Chałwę drobno pokruszyć i dodać do masy, wymieszać. Na koniec wlać likier i całość wymieszać.

    Składanie ciasta:

    Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat nasączyć połową ponczu i posmarować powidłami. Wyłożyc masę i równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugim blatem ciasta. Lekko go docisnąć. Wierzch ciasta nasączyć pozostałym ponczem.

    Ciasto schłodzić w lodówce 2-3 godziny.

    Przygotować polewę, odstawić do lekkiego ostygnięcia. Wylać na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzić.

Porady

Ciasto przechowywać w lodówce. Moja ulubiona polewa to: 200 g czekolady mlecznej lub pół na pół mlecznej/deserowej 100 ml śmietanki 30% 2 płaskie łyżki masła

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować