Kopytka z serkiem wiejskim

4.5 (171 ocen)

Kolejna odsłona pysznych kopytek.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 opakowanie serka wiejskiego
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 szklanki maki pszennej + do oprószenia stolnicy
    sól , pieprz

    1 cebula
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Kopytka z serkiem wiejskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy.
    Serek wielski odlewamy z wody , ugniatamy widelcem , ponownie odsączamy, przekładamy do ziemniaków , wsypujemy mąkę i przyprawy -wyrabiamy ciasto ( ma się nie klecić do rąk)
  • kopytka 2. Bierzemy po kawałku ciasta formujemy wałeczki na oprószonej mąką stolnicy , kroimy ukośne kopytka.
  • 3. W garnku zagotowujemy wrzątek , wrzucamy porcjami kopytka , gotujemy do wypłynięcia na wierzch.
  • 4. Podajemy z pokrojoną drobno , podsmażoną na maśle cebulą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Serek Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować