Kopiec kreta z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i proszkiem do pieczenia, kakao przesiać i wymmieszać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka i dalej ubijać,do połączenia się składników. Suche składniki (mąka, kakao proszek do pieczeia), olej i wodę dodawać do ciasta stopniowo, mieszając. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec ok. 40 w temperaturze 180ºC (do tzw. suchego patyczka).
Z przestudzonego ciasto odciąć górę, zostawiając wyższe boki, wyjąć trochę ciasta ze środka.
2. Ułożyć obrane banany, skropić sokiem z cytryny.
3.Czekoladę zetrzeć na tarce. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać startą czekoladę, wymieszać łyżką ( można dodać żelatynę przygotowaną we wrzątku i przestudzoną dodać do śmietany).
4. włożyć do lodówki by śmietana stężała,
5. Śmietanę przełożyć na banany, uformować kopiec. Odcięte ciasto pokruszyć i przylepić do śmietany.
Komentarze