Konfitura borówkowa z szampanem i cynamonem

4.49 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tradycyjne smaki dżemów i konfitur znamy i trochę już nam się znudziły. Zaczęłam więc trochę kombinować z smakami i zrobiłam takie oto cudo, które smakuje i pachnie obłędnie.

Składniki:

  • 1 kg borówek amerykańskich
    500 g cukru
    1 limonka
    100 ml szampana półsłodkiego *
    1 szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (204 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury

Konfitura borówkowa z szampanem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki umyć i osuszyć na sitku. Przełożyć do garnka wsypać cukier, cynamon, otartą skórkę i sok z wyparzonej limonki. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10 minut. Zostawić na 8-10 godzin najlepiej na całą noc. Ponownie mieszając doprowadzić do wrzenia, wlać szampana i gotować na wolnym ogniu około 20 minut aż masa zacznie lekko tężeć. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić i odłożyć do góry dnem na 5 minut. Po tym czasie odwrócić i pozostawić do wystudzenia. Wynieść w chłodne miejsce.

Porady

* Szampan można zastąpić winem musującym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować