Kolorowy torcik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szybciutko, smacznie i kolorowo.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składnikidla >6 osóbjajka, 4 szt
    cukier, 1 szklanka
    cukier wanilinowy, 1 op.
    Mąka pszenna, 2 szklanki (niepełne)
    proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
    woda, 1/2 szklanki
    olej, 1/2 szklanki
    śmietan fix, 2 op.
    cukier puder, 2 łyzki
    śmietanka 30%, 2 op. 200 ml
    serek mascarpone, 1 op. 250 g
    czekolada gorzka, ew deserowa, 1 tabliczka 100 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Kolorowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowy torcik 1. CIASTO: 1. jajka + cukier + cukier waniliowy ucieramy/miksujemy/ na gładką, puszystą masę

    2. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i olej.

    3. Całość przelewamy do wysmarowanej lub wyłożonej formy np. średniej tortownicy.

    4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach ok. 50-60 minut na złoty kolor.

    5. Ciasto wystudzamy

    6. MASA: 1. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym i śmietan fixem. 2. Gdy masa jest już gęsta dodajemy stopniowo serki mascarpone i krótko miksujemy. Ciasto przekrajmy na 3 części, najlepiej żyłką. Dolny blat ew. nasączamy ponczem (sok z cytryny+cukier+woda+alkohol) smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem kładziemy połowę bitej śmietany. Przykrywamy blatem, nasączamy, kładziemy drugą część b/ś. Ostatni blat lekko nasączamy i kładziemy na wierzch. Ciasto wkładamy do lodówki. W garnku gotujemy wodę, wstawiamy miskę tak by nie dotykała wody i wkładamy połamaną czekoladę, rozpuszczamy. Gotową polewą dekorujemy ciasto wg. własnego pomysłu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować