Placek ten upiekłam specjalnie dla męża na jego urodziny. Kolorowe biszkopty, borówkowa masa, bita śmietana - ciasto, które cieszy zarówno oko jak i podniebienie ;)
Ciasto kolorowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty: Pieczemy oddzielnie 3 biszkopty, do każdego dodając inny barwnik spożywczy.
2.Masa borówkowa: borówki blenderujemy, dodajemy cukier i podgrzewamy tak aby się cukier rozpuścił. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i przestudzoną dodajemy do borówek. Odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy, dodajemy serek, a następnie tężejące borówki.
3.Bita śmietana: śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, śmietan fix, i rozpuszczoną żelatynę.
4.Przełożenie placka: biszkopt - masa borówkowa - biszkopt - masa borówkowa -biszkopt - bita śmietana - borówki.
Komentarze