Kokosowe ptasie mleczko

5 (191 ocen)

  • 30 min

To ciasto potrafi zaskoczyć niejedno podniebienie! od teraz nie ma problemu w zrobieniu sernika bez sera, a mimo tego ciasto jest niezwykle puszyste ;)

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    • 4 ½ szklanki mąki
    • 3 płaskie łyżki kakao
    • 1 ½ kostki margaryny
    • 1 szkl cukru
    • 6 żółtek
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Cukier wanilinowy

    Masa:

    • 6 białek
    • 1 szkl cukru
    • 2 budynie wanilinowe
    • łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 litr śmietany 18 %
    • 10 dag wiórków kokosowych
    • Szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Serniki Ptasie mleczko Desery

Kokosowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy wysyp mąkę, proszek, kakao, cukier, oddzielone żółtka i wymieszaj.
  • 2. Dodaj margarynę, posiekaj i zagnieć kruche ciasto.
  • 3. Na blasze umieść papier i wyklej dno połową ciasta. Drugą połowę podziel na mniejsze części i schowaj do zamrażarki.
  • 4. W misce ubij śmietanę, a następnie połącz z wiórkami, budyniem, mąką i cukrem.
  • 5. Dodaj wcześniej ubitą na sztywno pianę z dodatkiem soli i delikatnie połącz.
  • 6. Masę wyłóż na blaszkę. Na wierzch zetrzyj na tarce zamrożone ciasto.
  • 7. Wstaw do zimnego piekarnika i piecz 70 minut w temp 180C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kokos Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować