Kluseczki leniwe

4.5 (152 ocen)

Dla małych i dużych

Składniki:

  • 500 g twarogu
    250 g mąki
    1 jajko
    1 żółtko
    40 g masła
    szczypta soli
    cukier do posypania

Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski leniwe Ser

Kluseczki leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zmiel. Dodaj jajko,żółtko,sól i mąkę.
    Zagnieć ciasto i podziel je na porcje. Stolnicę oprósz mąką. Z ciasta formuj wałeczki i krój na mniejsze kawałki (tak jak kopytka).
    Gotowe kluseczki gotuj we wrzącej,osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia na wierzch wyjmij je łyżką cedzakową.
    Masło rozpuść w rondelku,polej nim kluseczki i posyp cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować