Kilimandżaro

4.98 (171 ocen)

znaleziony na łamach książki Siostry Anastazji

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy z 6 jaj
    6 jaj
    12 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    2 opakowania cukru waniliowego
    4 łyżki cukru kryształu
    1 galaretka morelowa

    Masa budyniowa:
    1 kostka masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    1/2 litra mleka
    2 opakowania budyniu śmietankowego
Wystaw ocenę:

4.98 (171 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt kakaowy Desery Biszkopty

Kilimandżaro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na końcu wlać ocet, wymieszać i przelać na blachę o wymiarach 26x38 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180'C na 35-40 min. Wyjąć, wystudzić i przekroić na dwie połowy.
    Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać cukry waniliowe i cukier kryształ i ze smażyć jabłka, na końcu wsypać galaretkę i chwilę dusić mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić i wyłożyć na pierwszą część biszkoptu.
    Mleko zagotować z cukrem i ugotować budyń. Wystudzić.
    Masło utrzeć dodając porcjami zimny budyń i 2 łyżki soku z cytryny . Masę budyniową wyłożyć na masę jabłkową i przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować