1.Białka ubić na sztywno, dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na końcu wlać ocet, wymieszać i przelać na blachę o wymiarach 26x38 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180'C na 35-40 min. Wyjąć, wystudzić i przekroić na dwie połowy.
Jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać cukry waniliowe i cukier kryształ i ze smażyć jabłka, na końcu wsypać galaretkę i chwilę dusić mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić i wyłożyć na pierwszą część biszkoptu.
Mleko zagotować z cukrem i ugotować budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć dodając porcjami zimny budyń i 2 łyżki soku z cytryny . Masę budyniową wyłożyć na masę jabłkową i przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Komentarze