Keczup z cukinii

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz.

Podstawą domowej spiżarni jest keczup, taki jak był kiedyś, smaczny, bez zbędnych konserwantów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg cukinii ( ok 4-5 sztuk po obraniu i wydrążeniu pestek )
    4 duże cebule
    1 szklanka octu
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka pieprzu cayenne
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka papryki ostrej
    2 ząbki czosnku
    4 małe koncentraty pomidorowe
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Keczup z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię wraz z cebulą ścieramy na tarce z małymi oczkami ( na papkę ). Całą masę wlewamy do 5 litrowego garnka i gotujemy na małym ogniu. Jak zaczyna się gotować dodajemy ocet, cukier, pieprz, paprykę oraz wyciśnięty czosnek. gotujemy przez ok 45 minut często mieszając. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy przez ok 15 minut. Jeśli są jakieś grudki blenderujemy całość i rozlewamy na gorąco do słoiczków i odwracamy do góry dnem.
    Smacznego :-)

Porady

Jeśli ktoś nie lubi za bardzo pikantnego, polecam zamienić pieprz cayenne na zwykły pieprz świeżo zmielony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować