Kasza manna zapiekana z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlej do rondelka. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob ziarenka i wszystko razem dodaj do mleka. Podgrzej, cały czas mieszając, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Przykryj rondel pokrywką i odstaw na 15 minut, by mleko nabrało aromatu wanilii. Do ciepłeko mleka stopniowo dodawaj kaszę mannę i dokładnie mieszaj, by nie było grudek. Rondelek postaw na średnim ogniu i zagotuj masę, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i stopniowo dodawaj pokruszoną czekoladę, dokładnie mieszając.Jeśli chcesz , żeby masa była bardzo słodka dodaj więcej czekolady. Jajka ubij z miękkim masłem i dodaj do masy z kaszy. Przełóż do wysmarowanego masłem średniej wielkości naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st i piecz 30-35 minut do uzyskania złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10-15 minut. Podawaj z dżemem lub sosem owocowym i gęstą śmietaną.
Komentarze