Kasza manna zapiekana z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Jak dla mnie idealne połączenie dwóch ulubionych przezemnie produktów kaszy manny i białej czekolady.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 litr mleka 3,2 proc, 1 laska wanilii, 3/4 szklanki kaszy manny, 1 szklanka posiekanej białej czekolady ( opcjonalnie dodatkowo 1/4 szklanki) , 1 łyżeczka brązowego cukru, 2 jajka, 1-2 łyżeczki masła, masło do wysmarowania naczynia, dżem lub sos owocowy i gęsta śmietana do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kasza manna zapiekana z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlej do rondelka. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob ziarenka i wszystko razem dodaj do mleka. Podgrzej, cały czas mieszając, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Przykryj rondel pokrywką i odstaw na 15 minut, by mleko nabrało aromatu wanilii. Do ciepłeko mleka stopniowo dodawaj kaszę mannę i dokładnie mieszaj, by nie było grudek. Rondelek postaw na średnim ogniu i zagotuj masę, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i stopniowo dodawaj pokruszoną czekoladę, dokładnie mieszając.Jeśli chcesz , żeby masa była bardzo słodka dodaj więcej czekolady. Jajka ubij z miękkim masłem i dodaj do masy z kaszy. Przełóż do wysmarowanego masłem średniej wielkości naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st i piecz 30-35 minut do uzyskania złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10-15 minut. Podawaj z dżemem lub sosem owocowym i gęstą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować