50 dag mąki, 3 dag drożdży, 8 dag cukru, 1/2 szklanki mleka, jajko, 3 żółtka, sól, 15 dag masła, 5 dag rodzynek, łyżeczka stopionego masła do posmarowania chałki.
Chała purimowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z mlekiem i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło utrzeć z cukrem, dodać kolejno jajko i żółtka. Wsypać rodzynki i mąkę, dodać szczyptę soli i wyrośnięte drożdże, zagnieś ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia, a potem jeszcze raz zagnieść i podzielić na trzy części. Z każdej ulepić wałek. Spleść wałki w warkocz, mocno sklejając końce. Chałkę pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut a następnie posmarować masłem i piec 45 minut w 180 stopniach( w piekarniuku z termoobiegiem 160 stopni).
Komentarze