Karmelizowane śliwki pod ciemną kruszonką

4.5 (167 ocen)

  • 40 min

Mój pomysł na słodki, owocowy deser na zimne dni. Zamiast dodawać do niego kruszonkę z jasnej mąki i cukru, dodałam pełnowartościową mąkę typu 2000, która ma znacznie mniej złych węglowadanów i fruktozę, która nie podnosi tak glukozy we krwi jak klasyczna sacharoza.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki (na 2 pucharki):
    - 8 dużych śliwek,
    - 5 łyżeczek brązowego cukru,
    - 20g masła w kostce.

    Kruszonka:
    - 100g mąki typu 2000,
    - 50g fruktozy,
    - 50g masła w kostce.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karmelizowane śliwki pod ciemną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1: Masło roztapiamy w garnuszku i wsypujemy do niego cukier trzcinowy. Pozostawiamy na ogniu i mieszamy do czasu skarmelizowania. Wsypujemy drobno pokrojone owoce.
  • 2. Krok 2: Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą do uzyskania wiórowatej konsystencji. Owoce przekładamy do ceramicznych foremek i posypujemy ciastem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować