Sernik z ciemną kruszonką

4.49 (201 ocen)

  • 45 min

Ciasto jest idealne na świąteczne stoły jak i spotkania w rodzinnym gronie.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 1/4 szklanki cukru pudru
    - 250 g margaryny
    - 1 jajko
    - 1 op. cukru waniliowego (16 g)
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1000 g białego, półtłustego sera
    - 125 g margaryny
    - 5 jajek
    - 50 g rodzynków
    - kilka kropli olejku migdałowego

    Ponadto:
    - tłuszcz do posmarowania blaszki
    - papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z ciemną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    1) Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i włożyć do zamrażarki.
  • 2. Masa serowa:
    1) Ser zemleć
    2) Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po 1 żółtku
    3) Dodawać po 1 łyżce zmielonego sera, ciągle ucierając
    4) Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej razem z rodzynkami, olejkiem i delikatnie wymieszać.
  • 3. Sernik:
    1) Na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 25 x 36 cm zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta, a następnie wyłożyć masę serową.
    2) Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto
    3) Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni przez 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować