Karkówka z pieczarkami i puree z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oliwę wymieszać z miodem i octem balsamicznym, dodać łyżeczkę pieprzu ziołowego, doprawić pieprzem czarnym, solą , dodać posiekany drobno rozmaryn i zamarynować karkówkę na kilka godzin.
Kalafior podzielić na różyczki, opłukać pod bierzącą wodą i ugotować w osolonej wodzie.
Odcedzić, dodać śmietanę, musztardę, sól, i pieprz do smaku i przy pomocy blendera przygotować puree.
Pieczarki pokroić na plasterki i poddusić z cebulką na łyżce oleju, doprawić bazylią, oregano i majerankiem.
Karkówkę razem z resztkami marynaty włozyć na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron po 3-4 minuty, zależnie jak kto lubi , czy wysmażoną czy z lekko surowym wnętrzem.
Podawać z pieczarkami i puree, do tego może być pomidor ze szczypiorkiem
Komentarze