1 cała karkówka
1 opakowanie z torebki,klasycznej przyprawy do grilla
przyprawa uniwersalna lub sól
Pieprz kolorowy zmielony
8 listków laurowych
6 ziarenek ziela angielskiego
1 szklanka bulionu do podlania w trakcie pieczenia
Karkówka z listkiem laurowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oprószyć przyprawa uniwersalna, pieprzem i całą przyprawą do grilla, obłożyć listkami i zielem. Przełożyć do zamykanego pojemnika i marynować w chłodzie przez 1-2 doby.
Następnie przełożyć do rękawa i upiec w nagrzanym piekarniku 180 st przez ok. 2 godziny
Ja tym razem podlałam je bulionem i często polewając piekłam w formie przez 1 godzinę bez przykrycia, potem okryłam folią aluminiową i piekłam jeszcze 1 godzinę i 25 minut w 180 st.
Już na samym początku pieczenia listki którymi była obłożona karkówka wrzuciłam na dno formy do bulionu.
Komentarze