Karkówka z cebulką i suszonymi pomidorami

4.5 (143 ocen)

Pyszne, kruchutkie mięsko uduszone z dodatkiem cebuli i suszonych pomidorów. Polecam gorąco!

Składniki:

  • 500 g karkówki bez kości
    3-4 cebule (300 g)
    12 kawałków pomidorów suszonych z zalewy
    5-6 łyżek zalewy z pomidorów
    4-5 ząbków czosnku
    3/4 szklanki wody
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżka posiekanych świeżych listków bazylii
    sól
    pieprz
    gałązki bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka z cebulką i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej - zalewę z pomidorów, obsmażamy na nim mięso do odparowania płynu.
  • 2. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, chwilę razem smażymy, przyprawiamy solą i pieprzem, podlewamy połową szklanki wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
  • 3. Pomidory osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Pomidory i czosnek dodajemy do mięsa z cebulą, mieszamy, dolewamy pozostałą wodę (1/4 szklanki) i dusimy pod przykryciem 10 minut.
  • 4. Dodajemy świeżą i suszoną bazylię i jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem. Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami, dekorując porcje gałązkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Cebula Karkówka Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować