Karkówka w glazurze z żurawiną

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.

Soczysta karkówka w miodowo-winno-żurawinowym sosie

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg karkówki
    100g suszonej żurawiny
    1 cebula
    250ml wina Porto
    3 łyżki ketchupu
    3 łyżki miodu
    1 łyżka słodkiej papryki
    sól, pieprz

    200ml wody
    1 łyżka mąki

    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Karkówka w glazurze z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Dookoła zrobić małe otwory i włożyć w nie żurawinę. W naczyniu wymieszać: wino, miód, ketchup i paprykę. Cebulę pokroić w kostkę, dodać razem z żurawiną do pozostałych składników. Mięso włożyć do specjalnego rękawa foliowego, wlać marynatę, wymieszać i zawiązać na dwóch końcach. Rękaw przełożyć do naczynia do zapiekania. Piec w piekarniku w temp. 180°C przez 45 min. Następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze 45 min. Po upieczeniu mięso wyjąć z rękawa, sos zlać do rondla. W 200ml wody rozmieszać łyżkę mąki, dodać do sosu, całość wymieszać i zagotować, stale mieszając. Mięso pokroić w plastry, polać sosem, podawać z np. kopytkami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować