Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem

0 (0 ocen)

Pyszne warstwowe ciasto, które szybko znika. Delikatny biszkopt, mocno owocowy krem brzoskwiniowy i kokosowe oczko ;)

Składniki:

  • BISZKOPT:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanki kakao
    CIASTO KOKOSOWE:
    2 białka
    1/3 szklanki cukru
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    KREM BRZOSKWINIOWY:
    1 1/2 kg brzoskwiń
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanki wody
    POLEWA:
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka kakao
    2 łyżki wody
    25g masła
    50 g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami Desery Biszkopty

Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bd0dfn 1. BISZKOPT: Mąki przesiać i wymieszać z kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z kakao, delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy 21x25 wyłożonej papierem. Nie smarować brzegów. Piec w 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok 50cm upuścić na podłogę. Wystudzić w formie.
  • 2. CIASTO KOKOSOWE: białka ubić na sztywno i dodać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać. Wsypać wiórka i powtórzyć czynność. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tej samej wielkości co na biszkopt. Piec w 180*C przez ok 25min.
  • image-0qb1rmu 3. KREM BRZOSKWINIOWY: brzoskwinie pozbawić pestek, obrać ze skóry i pokroić. Włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając, aby nie przypalić. Kiedy owoce puszczą sok zmiksować blenderem na gładką masę. Budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać w zimnej wodzie i wlać do gotujących się brzoskwiń. Ugotować gęsty krem. Biszkopt przekroić na pół i jedną część włożyć do blachy, w której się piekł. Jeżeli nie jest wysoka, należy zrobić komin np z foli aluminiowej. Wylać połowę gorącego kremu brzoskwiniowego. Nałożyć ciasto kokosowe lekko dociskając. Wylać drugą połowę kremu i nałożyć biszkopt. Odstawić do wystudzenia.
  • image-0iwa786 4. Kiedy ciasto będzie zimne ostrożnie wyjąć z blachy. Przygotować polewę. Cukier puder, kakao i wodę rozmieszać w garnuszku i zagotować. Dodać masło, a kiedy się rozpuści zdjąć z ognia i rozpuścić połamaną czekoladę. Polać z łyżki po placku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Kokos Owoce Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować