Kajzerki

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Nie ma jak domowe bułeczki.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • • 500 g mąki
    • 250 szklanki lekko ciepłej wody ( w zależności od rodzaju mąki może być trochę więcej lub trochę mniej)
    • 20 g świeżych drożdży
    • 1 ½ łyżeczki cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kajzerka

Kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn.
    Mieszamy ciepłą wodę, pokruszone drożdże, cukier i parę łyżek mąki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok.10 min.
  • 2. Łączymy z resztą składników. Początkowo ciasto może się wydawać zbyt rzadkie, ale po porządnym zagnieceniu powinno być w sam raz. Zagniatamy aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Cierpliwi mogą wyrabiać jeszcze kilka minut. Dajemy ciastu odpocząć przez 10 min. i ponownie wyrabiamy 5 min. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, pozostawić na 1 godz. w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia
  • 3. Z ciasta uformować 8 bułek (wielkości mniej więcej nektarynki), lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić na ok. 40 min, żeby znów lekko podrosły. Naciąć na krzyż i piec na środkowej półce w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 220°C.

Porady

Bułki najlepiej piec w dużej blaszce do ciasta wyłożonej papierem do pieczenia, postawionej dodatkowo na blasze piekarnikowej, bo lubią się przypalić od spodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy z wykorzystaniem kajzerek. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować