Jogurtowe ciasto z borówkami

4.5 (148 ocen)

  • 45 min

Szybkie, delikatne i rozpływające się w ustach jogurtowe ciasto poleca się do pieczenia. Borówki można również zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 jajka (średnie, duże)
    pół szklanki cukru
    2,5 łyżeczki cukru wanilinowego
    160g jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    230g mąki pszennej
    szklanka borówek
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe Desery

Jogurtowe ciasto z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozdzielamy białka od żółtek. Następnie białka ubijamy na pianę dodajemy szczyptę soli i powoli dosypujemy oba cukry. Miksując na wysokich obrotach.
  • 2. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka oraz jogurt i krótko miksujemy do połączenia składników.
  • 3. Przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • 4. Wykładamy keksówkę o wymiarach 20x11x7,5 cm papierem do pieczenia. Przelewamy do niej pół masy, dodajemy borówki, przelewamy kolejną połowę i na wierzch sypiemy resztę borówek.
  • 5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut do momentu aż się zarumieni i tzw. suchego patyczka dla pewności.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować