Proste,szybkie i pyszne ciasto z owocami lata,które zawsze się udaje.
1 godz. 30 min
Składniki:
na ciasto:
300 g jogurtu naturalnego
125 g masła
120 g cukru pudru
2 jajka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na kruszonkę:
50 g cukru kryształu
75 g mąki pszennej
40 g masła
16 g cukru waniliowego
ponadto:
500 g borówek
Ciasto jogurtowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło zmiksować z cukrem,aż zbieleje i nadal miksując,dodawać po jednym jajku,następnie do utartej masy dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt,mieszając łyżką drewnianą.
2.Ciasto wyłożyć na blaszkę 25x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia,na cieście rozłożyć umyte borówki.
Składniki kruszonki zagnieść palcami i posypać wierzch ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i piec około 50 minut.
Komentarze