Ciasto jogurtowe z borówkami

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proste,szybkie i pyszne ciasto z owocami lata,które zawsze się udaje.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    300 g jogurtu naturalnego
    125 g masła
    120 g cukru pudru
    2 jajka
    250 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na kruszonkę:
    50 g cukru kryształu
    75 g mąki pszennej
    40 g masła
    16 g cukru waniliowego
    ponadto:
    500 g borówek

Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Ciasto jogurtowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło zmiksować z cukrem,aż zbieleje i nadal miksując,dodawać po jednym jajku,następnie do utartej masy dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt,mieszając łyżką drewnianą.
  • 2. Ciasto wyłożyć na blaszkę 25x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia,na cieście rozłożyć umyte borówki.
    Składniki kruszonki zagnieść palcami i posypać wierzch ciasta.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i piec około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować