Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu)

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to nasze awaryjne ciasto w sezonie borówkowym, gdy goście mają być za godzinę, a w domu nie ma niczego słodkiego do kawy. Poniższe ciasto z borówkami jest tak więc szybkie i proste w wykonaniu, ale co najważniejsze idealnie puszyste i wilgotne

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 225g mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia owoców
    100g cukru
    2 jajka
    150g jogurtu greckiego
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    150g borówek
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Ciasto jogurtowe z borówkami (bez tłuszczu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - składniki powinny być w temperaturze pokojowej
    - jajka zmiksować z cukrami, dodać jogurt, ponownie krótko zmiksować
    - mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, całość zmiksować do połączenia się składników
    - borówki oczyścić, osuszyć i oprószyć mąką
    - keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia
    - na dno formy wyłożyć 1/3 ciasta, na ciasto wysypać w miarę równomiernie 1/3 borówek, wyłożyć 1/3 ciasta, ponownie wysypać 1/3 borówek, wyłożyć resztę ciasta, na wierzchu ułożyć pozostałe borówki
    - ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskotłuszczowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować