Jajka w majonezie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Uciąć niewielki kawałek foli spożywczej,środek posmarować oliwą.
2.Folię włożyć do małej miseczki i wbić jajko
3.Jajko troszeczkę posolić,szczelnie zakręcić i spiąć spinaczem do woreczków.
4.Sakiewki przypiąć spinaczem do łyżki drewnianej,aby mogły być gotowane w pozycji wiszącej nie dotykając dna garnka wówczas wydaje mi się,że sakiewki mają ładniejszy kształt.Ja zrobiłam próbę aby upewnić się,że woreczki mają odpowiednią długość.
5.W garnku zagotować wodę ,łyżkę z sakiewkami położyć na garnku i gotować 10-12minut w zależności od wielkości jajka. Jajka mają być ugotowane na twardo.
6.Jajka odwinąć z foli i zostawić do wystygnięcia.Majonez wymieszać ze śmietaną,doprawić solą i pieprzem.Przygotować głębszy półmisek,dowolnie go udekorować,zalać majonezem, na majonez położyć ozdobnie nacięte sakiewki,posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
Komentarze