Ciasteczka Grzybki

4.43 (185 ocen)

  • 2 godz.

Sezon grzybowy w pełni, wystarczy wziąć koszyk i ruszać na grzybobranie. Grzybki w tym wydaniu są słodkie i nie trzeba uważać na trujaki.:):)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    200g masła lub margaryny

    2 szklanki cukru

    1 szklanka kwaśnej śmietany

    1 jajko

    1 szklanka mąki ziemniaczanej

    800g mąki pszennej

    cukier waniliowy

    szczypta soli

    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej zagaszonej 1 łyżką octu

    Składniki na syrop:

    2/3 szklanki cukru

    4 łyżki wody

    Składniki na biały lukier:

    1 białko

    ok 10dag-15dag cukru pudru( w zależności jak duże jest białko)

    kilka kropel soku z cytryny

    Składniki dodatkowe:

    1 tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka "Planty"

    barwnik spożywczy czerwony

    suchy mak
Wystaw ocenę:

4.43 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka Grzybki 1. Przed rozpoczęciem pieczenia należy przygotować z pergaminu stożki o długości 6-7 cm. Do miski dać roztopione,chłodne masło,cukier,cukier waniliowy,sodę oczyszczoną wymieszaną z octem, jajko,śmietanę,sól,mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zagnieść ciasto.
  • Ciasteczka Grzybki 2. Ciasto podzielić na 2 równe części. Z jednej części zrobić ok.100szt nóżki grzybów z jednej strony szersze ,włożyć do stożka z pergaminu i upiec.
  • Ciasteczka Grzybki 3. Z drugiej części ciasta zrobić ok. 100szt. kuleczek, położyć na blasze i upiec kapelusze grzybów.
  • Ciasteczka Grzybki 4. Po upieczeniu, w jeszcze ciepłych kapeluszach z płaskiej strony zrobić ostrym nożem wgłębienie,gdzie będą wklejane nóżki grzybów.
  • Ciasteczka Grzybki 5. Wykonanie syropu:
    Do garnka wsypać cukier,dodać wodę, wymieszać i zagotować,zmniejszyć ogień i od tego momentu już nie mieszać łyżką tylko potrząsać garnkiem aż syrop zrobi się gęsty.Jeżeli będzie za bardzo gęsty można dodać troszkę wody.
  • Ciasteczka Grzybki 6. W przygotowanym syropie maczać końcówki nóżek z tej węższej strony i przyklejać je do kapeluszy. Uwaga syrop bardzo szybko tężeje,więc należy to robić w miarę szybko.
  • Ciasteczka Grzybki 7. Przygotowanie lukru królewskiego:

    Cukier puder przesiać przez sitko. Białko jaja ubijać i jak zacznie się pienić dodawać stopniowo cukier puder i dobrze ubić.

    Dekorowanie grzybków.
    Lukier królewski podzielić na 2 części do jednej dodać czerwony barwnik spożywczy,drugą część zostawić białą.

    Grzybki Muchomory:
    Białym lukrem królewskim za pomocą pędzelka pomalować nóżki grzybów oraz spód kapelusza,a następnie końcówki korzonków maczać w maku i odłożyć do wyschnięcia. Kapelusze maczać w czerwonym lukrze królewskim nadmiar lukru strzepać,i ponownie odłożyć do wyschnięcia opierając o brzeg miseczki lub talerza tak,aby górna część wystawała poza i nie dotykała brzegu. Po wyschnięciu zrobić kropeczki z białego lukru.
  • Ciasteczka Grzybki 8. Grzyby Borowiki:
    W gorącym syropie maczać końcówki nóżek, a następnie zanurzać w maku. Odłożyć do wyschnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodać 1 łyżkę planty, lub masła i maczać w niej kapelusze grzybów odłożyć do wyschnięcia opierając o brzeg talerzyka tak jak przy dekorowaniu muchomorów. (Czekoladę można zastąpić polewą dr. Oetkera deserową.)
  • Ciasteczka Grzybki 9. Grzybki Kozaki:
    Nóżki grzybów pomalować za pomocą pędzelka białym lukrem królewskim,a następnie końcówki nóżek maczać w maku,odłożyć do wyschnięcia. Po wyschnięciu można kapelusze zanurzać w białej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem 1 łyżki planty,lub w białej polewie dr. Oetkera ,ale ja tego nie robiłam co widać na zdjęciu.

Porady

Jeżeli syrop nam zastygnie lub mocno zgęstnieje należy dolać troszkę wody i ponownie podgrzać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować