Jabłuszkowa tarta

5 (177 ocen)

Ciasta z jabłkami zawsze smakują. Gdy dodatkowo pachnie ono cynamonem, jak dla mnie jest wyjątkowe:). Polecam!

Składniki:

  • Forma o średnicy 26 cm
    Ciasto:
    • 30 dag mąki,
    • 3 żółtka,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1 łyżeczka octu,
    • 15 dag margaryny,
    Dodatkowo:
    • Około 7 jabłek,
    • Cynamon,
    • Cukier puder do podania,
    • Łyżka kaszy manny
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Jabłuszkowa tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane składniki 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dokładamy do niej tłuszcz, żółtka, ocet, cukier puder, proszek do pieczenia.
  • Wyłożona pierwsza część ciasta 2. Zagniatamy ciasto. Gotowie dzielimy w proporcji około ¼ do ¾.
    Większą część wałkujemy i wykładamy na przygotowaną formę, formując brzegi. Ciasto nakłuwamy i posypujemy kaszką.
  • Wyłożone jabłka 3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na wysypany grysik. Jeśli są soczyste zanim wyłożymy je na ciasto lekko je odciskamy. Jabłka powinny zapełnić wnętrze wyłożonego ciasta.
  • Starta druga część ciasta 4. Wyłożone owoce lekko posypujemy cynamonem. Jeśli jabłka były kwaskowate możemy dodatkowo posypać je cukrem.
    Na wierzch ścieramy na grubych oczkach mniejszą, wydzieloną część ciasta.
    Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika na około 45 minut (180˚C).
    Po wyjęciu studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować