Jabłka zapiekane pod bezą

4.5 (170 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Pyszny, delikatny jak chmurka deser jabłkowo-bezowy.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • na 4 porcje:
    4 jabłka
    4 łyżki kaszki orkiszowej

    beza:
    4 białka
    szklanka cukru
    łyżka budyniu śmietankowego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłka zapiekane pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w cienkie półplasterki. Do jabłek wsypujemy kaszkę orkiszową i delikatnie mieszamy tak by kawałki zostały dokładnie pokryte kaszką.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę usztywniamy wsypując cukier wymieszany z budyniem.

    Na dnie foremek do tarteletek układamy jabłka. Na wierzchu każdej porcji układamy pianę.

    Wkładamy do piecyka nagrzanego do 200 stopni C z włączonym termoobiegiem. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni C i dopiekamy przez 15-20 minut. Deser podajmy gorący od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować