Jabłka zapiekane pod kruszonką

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Soczyste jabłka skryte pod chrupiącą kruszonką czyli smaczny i pachnący deser dla dzieci i dorosłych.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek,
    3 łyżki rodzynek,
    3 łyżki rumu,
    1 łyżeczka cynamonu,
    90 g masła,
    125 g mąki,
    80 g cukru brązowego,
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłka zapiekane pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka z kruszonką 1. Najpierw przygotowujemy rodzynki. Wkładamy je do miseczki i zalewamy rumem - odstawiamy do momentu pokrojenia jabłek.
  • Jabłka z kruszonką 2. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę.
  • Jabłka z kruszonką 3. Mąkę łączymy z brązowym cukrem i szczyptą soli, dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy.
  • Jabłka z kruszonką 4. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy je na ćwiartki. Z każdej ćwiartki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na cztery mniejsze cząstki. Naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem. Układamy w nim pokrojone jabłka. Po ułożeniu wszystkich jabłek posypujemy je rodzynkami odsączonymi z alkoholu i cynamonem.
  • Jabłka z kruszonką 5. Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na około 45 minut tzn. do momentu aż kruszonka się zapiecze na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować