Jak przygotowany deser można posypać dodatkowo cukrem pudrem. Doskonale smakuje polany także miodem.W ten sam sposób można przygotować gruszki na cieśnie francuskim.
Składniki:
Składniki na 16-18 ciastek:
- Opakowanie ciasta francuskiego,
- Białko,
- Cynamon,
- Cukier kryształ,
- Około 8 -9 średniej wielkości jabłek
Jabłka na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, przekrawamy na połowę i usuwamy gniazda nasienne.
Ciasto francuskie rozwijamy.
Na cieście układamy połówki jabłek
2.Nożem wycinamy wokół każdego jabłka jego kształt, dodatkowo uwzględniając ogonek oraz listek. Wycięte z ciasta jabłka przekładamy na blaszkę. Smarujemy białkiem. Na wierzchu układamy ponacinane połówki wcześniej odrysowywanych jabłek.
3.Całość posypujemy cukrem oraz cynamonem do smaku.
Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut
Komentarze